Χρόνια πολλά σε όλους! Σήμερα δεν είναι μόνο μια μεγάλη γιορτή για τον Χριστιανισμό, είναι και μια πολύ μεγάλη γιορτή για τους Φυσικούς! Γιατί στις 25 Δεκεμβρίου 1642 -με το ημερολόγιο της εποχής-, γεννήθηκε ένας άνθρωπος που με το έργο του άλλαξε τη ροή της ιστορίας και εισήγαγε την ανθρωπότητα σε μια περίοδο τεράστιας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης: Ο Isaac Newton! Ο μεγαλύτερος “επαναστάτης” της Επιστημονικής Επανάστασης.
Μερικά από τα πράγματα που έκανε:
Διατύπωσε τους περίφημους Τρεις Νόμους της Κίνησης. Χάρη σε αυτούς τους νόμους μπορούμε να εκτιμήσουμε την ταχύτητα, την επιτάχυνση και τις δυνάμεις που ασκούνται σε οποιοδήποτε σώμα. Οι εφαρμογές είναι πραγματικά άπειρες, από την κατασκευή και τη μελέτη κινούμενων οχημάτων μέχρι την κατασκευή ουρανοξυστών.
Διατύπωσε τον Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης: Χάρη σε αυτόν τον νόμο καταλάβαμε γιατί οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, γιατί δημιουργούνται οι παλίρροιες αλλά και …γιατί έχουμε βάρος! Τα διαστημόπλοια και οι δορυφόροι τον αξιοποιούν για να φτάσουν με ακρίβεια στους προορισμούς τους. Επίσης, με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων μπορούμε να εκτιμήσουμε τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων ακόμα και σε χιλιάδες χρόνια στο μέλλον.
Δημιούργησε τον Διαφορικό και Ολοκληρωτικό λογισμό (παράγωγοι, ολοκληρώματα και διαφορικές εξισώσεις), προκειμένου να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η βαρυτική δύναμη (του Νόμου της Παγκόσμιας έλξης) εξαναγκάζει τους πλανήτες να διαγράφουν ελλειπτικές τροχιές. Σήμερα, τα μαθηματικά αυτά εργαλεία χρησιμοποιούνται ΠΑΝΤΟΥ, από τη Φυσική και την Ιατρική μέχρι τις Οικονομικές Επιστήμες.
Μελέτησε τους Νόμους της Οπτικής και ανακάλυψε την ανάλυση του λευκού φωτός στα χρώματα της ίριδας. Αν χρησιμοποιείτε κάμερες σήμερα, αξιοποιείτε σε μεγάλο βαθμό τους νόμους και τις ιδιότητες που ανακάλυψε ο Newton.
Διατύπωσε τον Νόμο της Ψύξης ποσοτικοποιώντας για πρώτη φορά τον ρυθμό με τον οποίο ένα σώμα χάνει θερμότητα προς το περιβάλλον. Έβαλε έτσι ένα μικρό αλλά πολύτιμο λιθαράκι σε έναν κλάδο που θα αναπτυσσόταν αρκετά αργότερα, τη Θερμοδυναμική.
Μηχανική Ρευστών: Οι προηγούμενοι νόμοι εφαρμόζονται και στα ρευστά και αποτελούν τη βάση της Μηχανικής των Ρευστών, η οποία έχει άπειρες εφαρμογές στον σύγχρονο πολιτισμό. Από φράγματα και συστήματα ύδρευσης, υδραυλικά φρένα και υδραυλικούς ανυψωτήρες, μέχρι ιατρικές εφαρμογές όπως τη μελέτη της ροής του αίματος από και προς την καρδιά αλλά και την κατανόηση της λειτουργίας των ευσταχιανών σαλπίγγων που συνδέουν τον ρινοφάρυγγα με τα αυτιά σας!
Όπως καταλαβαίνετε, ο πολιτισμός μας σήμερα βασίζεται και πατάει γερά στις αρχές της Νευτώνειας Θεωρίας. Παρ’ όλο που η Θεωρία της Σχετικότητας και η Κβαντομηχανική είναι θεωρίες που βρίσκονται πιο κοντά στην “πραγματική” φύση του Σύμπαντος, στην πράξη η Νευτώνεια Θεωρία είναι πολύ πιο εύχρηστη και τη χρησιμοποιούμε παντού.
Το σημαντικότερο, ίσως, που μας έδειξε ο Newton -αλλά και ο Κέπλερ και ο Γαλιλαίος λίγο πριν από αυτόν- ήταν ότι η φύση μπορεί να εξηγηθεί άριστα μέσα από τα Μαθηματικά. Από τη στιγμή που το αντιληφθήκαμε αυτό, η ανθρωπότητα έκανε γιγάντια άλματα σε όλες τις επιστήμες. Και πρακτικά, μέσα σε 4 μόνο αιώνες, πήγε από τη ράχη ενός αλόγου… στο κάθισμα της σεληνάκατου στην επιφάνεια της Σελήνης!
Χρόνια Πολλά σε όλους!