Αρχική Astronio Παύλος Καστανάς – Βιογραφικό

Παύλος Καστανάς – Βιογραφικό

by admin
Pavlos Kastanas

Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου να συστηθώ! Ονομάζομαι Παύλος Καστανάς, γεννήθηκα το 1982 και μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary, University of London), όπου και αρίστευσα.

Ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια με την εκπαίδευση, ιδιαίτερα με την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως συνεργάτης-λέκτορας του Πανεπιστημίου του Derby διδάσκοντας προπτυχιακά μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική Ρευστών, Θερμοδυναμική), ενώ στο παρελθόν έχω ασχοληθεί και με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής-Χημείας στο Κολλέγιο Αθηνών.

Εκτός από τη διδασκαλία, έχω ασχοληθεί με την επιστημονική επιμέλεια παιδικών επιστημονικών βιβλίων, τη μουσική, τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και τον σχεδιασμό εφαρμογών.

Τον Μάιο του 2017 δημιούργησα το κανάλι Astronio στο YouTube με σκοπό να φέρω την Αστροφυσική πιο κοντά στο ελληνικό κοινό. Το φθινόπωρο του 2018 σχεδίασα και δίδαξα μια σειρά μαθημάτων Αστρονομίας για παιδιά σε κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα, ενώ λίγους μήνες αργότερα εγκαινίασα τα Astronio Bar Quiz, βραδιές Αστρονομίας και παιχνιδιού σε μπαρ της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το φθινόπωρο του 2019 είχα την τιμή να βραβευτώ με το βραβείο επικοινωνίας της επιστήμης ΕΠΙ2, από τον εκπαιδευτικό οργανισμό “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, ο οποίος διοργανώνει το Athens Science Festival. 

Τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο “Προς τ’ άστρα: ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της Αστροφυσικής“. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εκλαϊκευμένη εισαγωγή στα σημαντικότερα κεφάλαια της Αστροφυσικής, χωρίς να απαιτείται πρότερη γνώση του αντικειμένου. Η ανταπόκριση του κοινού στο βιβλίο ήταν εξαιρετικά θετική, τόσο από άποψη κριτικών (4,8/5 στο Goodreads), όσο και από άποψη πωλήσεων, μιας και αγοράστηκαν πάνω από 10.000 αντίτυπα μέσα στους πρώτους 8 μήνες κυκλοφορίας.

Το καλοκαίρι του 2021 σχεδίασα, σε συνεργασία με τον Γιάννη Ρούσσο, μια εκδήλωση που συνδυάζει Αστροφυσική και Μουσική, με τίτλο “Παιδιά των άστρων“. Η εκδήλωση αυτή ταξίδεψε στη Σύρο, στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και το κοινό την αγκάλιασε με θέρμη.

Το φθινόπωρο του 2021 η ιστοσελίδα Astronio.gr αναδιαμορφώθηκε έτσι ώστε να λειτουργεί επιπρόσθετα ως ιστοσελίδα αστρονομικών ειδήσεων.

Στα πλαίσια της επικοινωνίας της επιστήμης έχω πραγματοποιήσει ομιλίες στο TEDx του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Athens Science Festival, στο Mediterranean College, στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και αλλού.

Το κανάλι Astronio

Δημιούργησα το κανάλι Astronio τον Μάιο του 2017 με σκοπό να φέρω την αστρονομία και τις θετικές επιστήμες πιο κοντά στο ελληνικό κοινό. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ωστόσο, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα τεράστιο μέρος του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κοινού έχει πλήρη άγνοια για τον νέο λαμπρό κόσμο που αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας.

Θεωρώ ότι ένας από τους βασικούς στόχους όσων ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης θα πρέπει να είναι να δείξουν στον κόσμο τη μεγάλη αλήθεια για τη θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν: η Γη είναι το μικροσκοπικό μας σπίτι μέσα σε ένα αδιανόητα γιγάντιο σύμπαν και η ενότητα της ανθρωπότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και εξέλιξή της. Η επιστήμη δείχνει τον δρόμο, αρκεί να έχουμε το θάρρος και τον ενθουσιασμό να τον ακολουθήσουμε.

Ελπίζω το κανάλι αυτό να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα της επικοινωνίας της επιστήμης και να επιτρέψει να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι την ομορφιά των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα της Αστροφυσικής.

Καλή θέαση,

Παύλος Καστανάς