Οι Περσείδες είναι ίσως η πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων και διαρκεί από τα μέσα του Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου κάθε χρόνο, όταν η Γη συναντά υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle. Η κορύφωσή της φέτος θα συμβεί το βράδυ της 11ης Αυγούστου προς ξημερώματα της 12ης και τότε υπολογίζεται ότι θα μπορούν να παρατηρηθούν περίπου 100 διάττοντες την ώρα με γυμνό μάτι. Υπάρχει ακόμη μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθούν βολίδες, πολύ λαμπρά μετέωρα τα οποία φωτίζουν ολόκληρο τον ουρανό.
Πώς και πότε μπορούμε να παρατηρήσουμε τις Περσείδες;
Οι διάττοντες αστέρες ή «πεφταστέρια» θα είναι ορατοί από οποιαδήποτε περιοχή με καθαρό ουρανό και με χαμηλή φωτορύπανση, ιδανικά μακριά από μεγάλες πόλεις και έντονα φώτα. Καλό θα είναι να ελέγξετε το δελτίο καιρού και να επιλέξετε να μετακινηθείτε σε περιοχές χωρίς νέφη και με χαμηλή φωτορύπανση. Οι διάττοντες παρατηρούνται με γυμνό μάτι και εμφανίζονται σε ολόκληρο τον ουρανό, με επίκεντρο τον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και το όνομά τους. Εάν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε να παρατηρήσετε τον ουρανό από σημεία όπου το μεγαλύτερο μέρος του είναι ορατό, χωρίς πολλά δέντρα και ψηλά κτίρια, και στραφείτε προς τον αστερισμό του Περσέα. Μπορείτε εύκολα να τον εντοπίσετε στον ουράνιο θόλο, καθώς βρίσκεται κάτω από τον αειφανή αστερισμό της Κασσιόπης, η οποία έχει χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με το γράμμα W. Επίσης, αποφύγετε τα φώτα, τις λάμπες και τις φωτεινές οθόνες των κινητών καθώς μειώνουν την ικανότητα των ματιών σας να διακρίνουν αμυδρά αντικείμενα.
Η ιδανική ώρα για παρατήρηση του φαινομένου θα είναι μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ο ουρανός θα είναι πιο σκοτεινός και ο αστερισμός του Περσέα θα κινείται προς μεγαλύτερα ύψη στον ουράνιο θόλο. Φέτος, οι συνθήκες παρατήρησης θα είναι ιδιαίτερα καλές, καθώς το βράδυ της 11ης Αυγούστου η Σελήνη θα δύσει στις 23.00, όταν το ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό του Περσέα θα ανατέλλει, μειώνοντας σημαντικά την φωτορύπανση και επιτρέποντάς μας να δούμε και τους πιο αμυδρούς διάττοντες αστέρες.
Τι είναι τα πεφταστέρια και οι Περσείδες;
Καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον Ήλιο, θερμαίνονται και κομμάτια τους αποκόπτονται. Τα υπολείμματα αυτά αποτελούνται από πέτρα, σκόνη και πάγο και ποικίλλουν σε διαστάσεις. Είναι πιθανό η τροχιά ενός κομήτη να διασχίζει αυτή της Γης, οπότε μέρος των υπολειμμάτων θα βρεθεί στην πορεία της. Όταν τα υπολείμματα συναντήσουν την ατμόσφαιρα της Γης, θερμαίνονται, αγγίζοντας θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών Κελσίου και αναφλέγονται, λόγω των μεγάλων ταχυτήτων τους και της τριβής με τα σωματίδια του ατμοσφαιρικού αέρα. Το αποτέλεσμα είναι μία εντυπωσιακή βροχή διαττόντων αστέρων.
Τα αντικείμενα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης ονομάζονται «μετέωρα». Τα μικρότερα από αυτά εξατμίζονται πλήρως μέσα στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας πίσω τους ένα φωτεινό ίχνος, χωρίς κανένα τμήμα τους να φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Σε αυτή την περίπτωση, ονομάζονται «διάττοντες αστέρες» ή «πεφταστέρια». Μεγαλύτερα μετέωρα, που καλούνται «βολίδες», μπορεί να εκραγούν στην ατμόσφαιρα. Οι βολίδες ξεπερνούν σε λαμπρότητα τους πιο λαμπρούς πλανήτες. Σπανιότερα, φωτίζουν ολόκληρο τον ουρανό και είναι πιθανό να συνοδεύονται από ήχο.
Το φαινόμενο της βροχής διαττόντων είναι περιοδικό, καθώς η Γη θα συναντά τα υπολείμματα του κομήτη κάθε φορά που θα περνάει από το συγκεκριμένο σημείο της τροχιάς της, το οποίο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες του χρόνου, όπως τα μέσα Αυγούστου για τους Περσείδες.