Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις θέσεις των αστερισμών και των ουράνιων σωμάτων κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
Νωρίς το πρωί
Πριν την ανατολή του Ηλίου, κατά τις 5:00, στον ουρανό μπορούμε να παρατηρήσουμε κοιτώντας στα ανατολικά-νοτιοανατολικά τέσσερις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος – την Αφροδίτη, τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο – να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Η τελευταία φορά που οι τέσσερις αυτοί πλανήτες είχαν ευθυγραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να είναι ορατοί όλοι από κάθε σημείο της Γης, ήταν το 947 μ.Χ., πάνω από 1.000 χρόνια πριν.
Στην ίδια κατεύθυνση βλέπουμε και τον αστερισμό του Υδροχόου, στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο της βροχής μετεώρων «Ήτα Υδροχοΐδες» (η διεθνής ονομασία τους είναι Eta Aquariids). Τα μετέωρα αυτής της βροχής προέρχονται από τον κομήτη του Halley. Πρόκειται για μικρά σωματίδια σκόνης που φλέγονται όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας τα γνωστά σε όλους «πεφταστέρια». Η βροχή των Ήτα Υδροχοΐδων θα κορυφωθεί τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, φθάνοντας μέχρι και τα 50-60 μετέωρα ανά ώρα.
Λίγο μετά τη δύση του Ηλίου
Κοιτώντας δυτικά λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους αστερισμούς του Ηνίοχου, των Διδύμων και του Μικρού Κυνός. Όλοι τους περιλαμβάνουν μερικά από τα λαμπρότερα αστέρια του ουρανού. Συγκεκριμένα, στον Ηνίοχο εντοπίζουμε τον Δίφρο (ονομάζεται και Αίγα), στους Διδύμους τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, ενώ στον αστερισμό του Μικρού Κυνός βρίσκεται ο Προκύων.
Τη νύχτα
Τις νύχτες του Μαΐου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε πλήθος αστερισμών, λαμπρών αστέρων και αστρικών σμηνών.
Ένας από τους γνωστότερους αστερισμούς, ο οποίος εύκολα μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή είναι ο αστερισμός του Ηρακλή. Ανατέλλει μετά τη δύση του Ηλίου και δύει πριν την ανατολή, συνεπώς μπορεί να παρατηρηθεί όλη τη νύχτα. Στον αστερισμό του Ηρακλή μπορούμε να βρούμε το «Μεγάλο σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή» (Great Hercules globular cluster/Messier 13), το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες αστέρια και έχει διάμετρο που φτάνει τα 145 έτη φωτός. Μάλιστα, το γνωστό «μήνυμα του Αρεσίμπο» που περιείχε πληροφορίες για το DNA, την ανθρωπότητα και το ηλιακό μας σύστημα είχε σταλεί στην κατεύθυνση του σφαιρωτού σμήνους του Ηρακλή το 1974. Το σμήνος μπορεί να παρατηρηθεί με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Ένας γνωστός σχηματισμός που κάνει την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό είναι το θερινό τρίγωνο. Το θερινό τρίγωνο αποτελείται από τα αστέρια Βέγκα, Ντένεμπ και Αλτάιρ των αστερισμών της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού αντίστοιχα.
Ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του νυχτερινού ουρανού, ο Αρκτούρος, θα είναι ορατός τις νύχτες του Μαΐου. Μπορούμε να τον παρατηρήσουμε στον αστερισμό του Βοώτη. Ο εντοπισμός του είναι αρκετά εύκολος, καθώς βρίσκεται στην προέκταση της “ουράς” της Μεγάλης Άρκτου.
Κάποιοι ακόμη αστερισμοί που φαίνονται στον ουρανό τον Μάιο είναι ο Λέων, η Παρθένος, ο Ζυγός, ο Σκορπιός και ο Οφιούχος. Βρίσκονται όλοι στην εκλειπτική και κατά συνέπεια είναι ζωδιακοί αστερισμοί.
Στον αστερισμό της Παρθένου εντοπίζουμε τον Στάχυ, ένα ιδιαίτερα λαμπερό αστέρι και στον αστερισμό του Σκορπιού τον Αντάρη, έναν κόκκινο υπεργίγαντα αστέρα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Σελήνη, η φάση του πρώτου τετάρτου παρατηρείται το βράδυ της 8ης προς 9ης Μαΐου, η πανσέληνος κατά το βράδυ της 15ης προς 16ης Μαΐου στον αστερισμό του Ζυγού και το τρίτο τέταρτο το βράδυ της 22ης Μαΐου. Η Σελήνη θα βρίσκεται στη φάση της νέας σελήνης στις 30 Μαΐου. Ωστόσο, στη φάση της νέας σελήνης δεν μπορεί να παρατηρηθεί, καθώς το ημισφαίριο το οποίο είναι στραμμένο προς τη Γη δε φωτίζεται από τον Ήλιο. Νωρίς το πρωί της 16ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία όμως θα μπορεί να παρατηρηθεί μόνο στην αρχή της από τη χώρα μας, καθώς η Σελήνη θα πέσει κάτω από τον ορίζοντα κατά το ξημέρωμα.