Το ρόβερ Perseverance, το οποίο βρίσκεται στον πλανήτη Άρη από τον Φεβρουάριο του 2021, κατέγραψε πρόσφατα το ένα από τα 2 φεγγάρια του Άρη, το Φόβο, να αποκρύπτει μέρος του ηλιακού δίσκου. Τα δεδομένα που θα εξαχθούν από την εν λόγω παρατήρηση, ίσως βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τα φαινόμενα που προκύπτουν από την βαρυτική αλληλεπίδραση μεταξύ του Άρη και του φεγγαριού του.
Στο παρελθόν, έχουν απαθανατιστεί εκλείψεις στον Άρη από τα ρόβερ Spirit και Opportunity αλλά και από το Curiosity. Στις παρατηρήσεις αυτές έρχεται να προστεθεί και εκείνη του Perseverance, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου, με τη βοήθεια της κάμερας Mastcam-Z με την οποία είναι εξοπλισμένο το ρομποτικό όχημα.
Ο Φόβος είναι περίπου 157 φορές μικρότερος από τη Σελήνη, έχοντας ακτίνα 13,1 x 11,1 x 9,3 km και πραγματοποιεί μια περιφορά γύρω από τον Άρη σε 7,65 ώρες. Το δεύτερο φεγγάρι του Άρη, ο Δείμος, είναι ακόμα μικρότερο, με ακτίνα 7,8 x 6 x 5,1 km και η περίοδός του είναι στις 30,31 ώρες. Οι δύο δορυφόροι ανακαλύφθηκαν από τον Αμερικανό αστρονόμο Asaph Hall το 1877. Η έκλειψη που προκάλεσε ο Φόβος διήρκεσε περίπου 40 δευτερόλεπτα, χρόνος πολύ μικρότερος από μια συνηθισμένη έκλειψη Ήλιου στη Γη. Το βίντεο που εξασφάλισε το Perseverance σε σχέση με τις προηγούμενες καταγραφές είναι η πιο ευκρινής και μεγεθυμένη λήψη έκλειψης από τον Φόβο που έχει πραγματοποιηθεί, ενώ παράλληλα έχει και τον μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης καρέ.
Η Mastcam-Z, που επιτρέπει την λήψη βίντεο με τα εν λόγω χαρακτηριστικά, διαθέτει και ένα φίλτρο το οποίο μειώνει την ένταση του ηλιακού φωτός, κάτι το οποίο συμβάλλει στην ανάδειξη των λεπτομερειών του Φόβου καθώς περνά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, αλλά και των κηλίδων του Ήλιου.
Η Rachel Howson, της Malin Space Science Systems, είναι ένα από τα μέλη της ομάδας της Mastcam-Z και δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν περίμενε οι εικόνες της έκλειψης να είναι τόσο εντυπωσιακές.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του JPL, παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκούνται από τον Φόβο στον Άρη αλλοιώνουν τον μανδύα και το φλοιό του πλανήτη, ενώ παράλληλα ως αποτέλεσμα των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων μεταβάλλεται και η τροχιά του φυσικού δορυφόρου. Η μελέτη του φαινομένου αυτού μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τα υλικά που εντοπίζονται στα στρώματα του Άρη.
Το μέλλον του Φόβου είναι δυσοίωνο, καθώς είναι πιθανό να προσκρούσει στον Άρη σε δεκάδες εκατομμύρια έτη από τώρα. Η μελέτη των ηλιακών εκλείψεων που προκαλεί ο δορυφόρος τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν συμβάλλει και στην καλύτερη κατανόηση της πορείας του προς την καταστροφή.