Αρχική Astronio Τι είναι το “Astronio Bar Quiz”;

Τι είναι το “Astronio Bar Quiz”;

Ένας αστροφυσικός μπαίνει σε ένα μπαρ…

Ένας αστροφυσικός μπαίνει σε ένα μπαρ…
Η συνέχεια είναι σίγουρα πολύ πιο διασκεδαστική απ’ ότι φαντάζεται κανείς διαβάζοντας τις παραπάνω λέξεις! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κάπου στο τέλος του 2018 γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα του “Astronio Bar Quiz”. Ήξερα ήδη ότι σε χώρες του εξωτερικού όπως είναι η Γερμανία και η Αγγλία πραγματοποιούνται “pub quiz” όπου ο κόσμος πίνει το ποτό του και ταυτόχρονα συμμετέχει σε ένα παιχνίδι γνώσεων. Βλέποντας, λοιπόν, την πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου στο κανάλι αλλά και την επιθυμία του να κουβεντιάσουμε για το διάστημα από κοντά, έλαβα την απόφαση να δημιουργήσω κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία και προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Το πρώτο Astronio Bar Quiz πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Barazz την Τρίτη 26/02.

Στιγμές από Astronio Bar Quiz

Τι συμβαίνει λοιπόν σε ένα Astronio Bar Quiz;
Τα απαραίτητα συστατικά του Astronio Bar Quiz είναι: χαλαρή διάθεση, παιχνίδι και γνώση. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωριστούμε και να ψυχαγωγηθούμε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι επιστημονική διάλεξη! Αναλυτικότερα:

  • Αρχικά ο κόσμος οργανώνεται σε ομάδες των 6-7 ατόμων στις οποίες μοιράζονται χαρτιά και στυλό.
  • Η βραδιά ξεκινάει με κάποια εισαγωγική ιστορία σχετική με την αστρονομία ώστε να μπούμε στο διαστημικό κλίμα.
  • Ύστερα ξεκινούν οι δύο προκριματικοί γύροι. Οι ερωτήσεις προβάλλονται σε οθόνη και είναι συνήθως ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που απαντιούνται μονολεκτικά. Κάθε ομάδα γράφει τις απαντήσεις της στο χαρτί που της έχει δοθεί.
  • Μετά το τέλος κάθε γύρου οι απαντήσεις δίνονται στους διορθωτές ενώ εξηγούνται αναλυτικά οι απαντήσεις.
  • Μετά τους δύο προκριματικούς γύρους αθροίζονται οι βαθμοί των δύο ομάδων. Οι καλύτερες ομάδες περνούν στον τελικό.
  • Οι ομάδες που συμμετέχουν στον τελικό επιλέγουν ένα εκπρόσωπο -ο οποίος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του τελικού- για να απαντήσει προφορικά στις 5 ερωτήσεις που θα τεθούν. Οι ερωτήσεις είναι προσεγγιστικές και επομένως ο πόντος πάει στην ομάδα που πέφτει πιο κοντά στη σωστή απάντηση. Η ομάδα που συγκεντρώνει τους πιο πολλούς πόντους κερδίζει.
  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας μετά από τις ερωτήσεις του τελικού υπάρχει extra ερώτηση που λειτουργεί σαν “χρυσό γκολ”: όποιος κερδίσει τον πόντο κερδίζει το παιχνίδι.
  • Οι νικητές συνήθως κερδίζουν ποτό από το μαγαζί που φιλοξενεί το Astronio Bar Quiz και ίσως κάποιο μικρό αναμνηστικό της νίκης τους.
  • Εννοείται πως η βραδιά δεν τελειώνει εκεί. Παραμένουμε στο μπαρ, πίνουμε το ποτό μας και τα λέμε μέχρι να …νυστάξετε!
Από το Astronio Bar Quiz στα Γιάννενα

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις:

Είμαστε μόνο 2 ή 3 άτομα, μπορούμε να παίξουμε;
Ναι! Οι μικρές παρέες συνενώνονται σε μεγαλύτερες. Εξάλλου οι παίκτες κάθε ομάδας δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζονται μεταξύ τους. Ξέρω ότι κάποιους τους φοβίζει αυτό αλλά τελικά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από ωραιότερα στοιχεία των βραδιών αυτών γιατί δημιουργούνται νέες παρέες και φιλίες.

Δε γνωρίζω πολλά από αστρονομία μπορώ να έρθω;
Φυσικά! Όπως λέω συνήθως, οι πραγματικά κερδισμένοι είναι οι …χαμένοι διότι αυτοί είναι που μαθαίνουν τα περισσότερα πράγματα παίζοντας!

Ντρέπομαι/Αισθάνομαι άβολα να απαντώ σε ερωτήσεις.
Μην ανησυχείτε, κανένας παίκτης δεν έρχεται σε δύσκολη θέση μιας και οι απαντήσεις κάθε ομάδας είναι γραπτές. Επίσης, δε φαίνονται οι απαντήσεις μεμονωμένων παικτών αλλά οι απαντήσεις ολόκληρης της ομάδας. Μόνο οι ομάδες που πάνε πολύ καλά αναφέρονται ονομαστικά.

Οι ερωτήσεις είναι βασισμένες σε αυτά που παρουσιάζονται στην αρχή ή είναι γενικής φύσεως;
Οι ερωτήσεις είναι γενικές ερωτήσεις αστρονομίας από όλους τους τομείς της διαστημικής εξερεύνησης ενώ αυτά που λέω στο εισαγωγικό κομμάτι έχουν ως σκοπό να μπούμε στο κλίμα, να χαλαρώσουμε και να γίνουμε μια παρέα. Μάλιστα ενίοτε λέω και …παράξενες ιστορίες από την προσωπική μου ζωή – πάντα σε συνάρτηση με την αστρονομία και το κανάλι.

Πόσες ομάδες περνούν στον τελικό;
Στον τελικό περνούν συνήθως από 4-6 ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογία τους.

Είμαι ανήλικος, μπορώ να έρθω;
Επειδή οι χώροι που γίνεται το Astronio Bar Quiz είναι χώροι με ποτό και καπνό συνήθως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18, αλλά αυτό εξαρτάται από την πολιτική του κάθε χώρου.

-Γιατί δεν έρχεσαι στην πόλη μου;
Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις. Τα events πραγματοποιούνται κατόπιν πρωτοβουλίας ή συνεννόησης με κάποιο μπαρ. Επομένως δεν είναι στο χέρι μου να επισκεφθώ όποια περιοχή επιθυμώ. Πρέπει να υπάρχουν ιδιοκτήτες μπαρ που έχουν όρεξη για κάτι καινούριο και να πάρουν το “ρίσκο” να αφιερώσουν ολόκληρη τη βραδιά στο Astronio Bar Quiz. Μέχρι στιγμής όπου κι αν έχει πραγματοποιηθεί, ο χώρος γεμίζει ασφυκτικά, αλλά οι ιδιοκτήτες που έχουν τη διάθεση για κάτι καινούριο είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Έχει τύχει να μιλήσω με ιδιοκτήτες μπαρ που δεν ήξεραν καν τι είναι το YouTube, πόσο μάλλον η αστροφυσική! Επίσης υπάρχει ανάγκη για βασικές υποδομές που είναι η ύπαρξη μικροφώνου και προτζέκτορα/οθόνης που συνδέεται με το laptop μου για την προβολή των ερωτήσεων.