Την περασμένη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) απειλήθηκε από μία «απερίσκεπτη και ανεύθυνη», όπως χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς, ενέργεια της Ρωσίας. Πρόκειται για μια δοκιμαστική απόσυρση του δορυφόρου Tselina- D, ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η Ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τον δορυφόρο καταστρέφοντάς τον με έναν πύραυλο. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθούν πάνω από 1.500 κομμάτια του δορυφόρου, τα οποία πλέον περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση του πυραύλου στο πρακάτω βίντεο (μετά το 44ο δευτερόλεπτο):
Λίγες ημέρες μετά την άφιξη των αστροναυτών του SpaceX crew-3 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 11 Νοεμβρίου 2021, η πρωτοβουλία της Ρωσίας έμελλε να θέσει σε επιφυλακή ολόκληρο το πλήρωμα του Σταθμού. Και οι 7 αστροναύτες που εργάζονται στον ISS προειδοποιήθηκαν για την δοκιμαστική συντριβή του δορυφόρου, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Κάθε 90 λεπτά περίπου ο ISS διαπερνά την περιοχή όπου βρίσκονται τα συντρίμμια που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση. Συναγερμός επίσης σήμανε και στον Κινέζικο Διαστημικό Σταθμό.
Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos) ισχυρίζεται πως δεν ήταν ενήμερη για το τι επρόκειτο να πράξει ο Ρωσικός στρατός. Μάλιστα, υποβάθμισε το περιστατικό λέγοντας πως ο ISS πλέον είναι ασφαλής.
Η πρωτοβουλία της Ρωσίας να διεξαγάγει δοκιμές δεν αποτελεί απειλή μόνο για τους δορυφόρους σε τροχιά εκτός ατμόσφαιρας, αλλά και για δραστηριότητες που διενεργούνται στα ανώτερα στρώματά της. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, καθώς έχουν ξαναγίνει δοκιμές συντριβής πυραύλων με δορυφόρο από τη μεριά των Κινέζων και των Ινδών. Συγκεκριμένα, το 2007 η Κινέζικη απόπειρα συντριβής ενός από τους-εκτός λειτουργίας-δορυφόρους της Κίνας άφησε πίσω της γύρω στα 35.000 θραύσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός θραυσμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ από μια τέτοια σύγκρουση.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη πάνω από 128 εκατομμύρια διαστημικά σκουπίδια, όμως, μόνο 27.000 από αυτά είναι ανιχνεύσιμα. Ειδικοί ισχυρίζονται πως ακόμα και ένα χιλιοστό ενός τέτοιο κοσμικού απορρίμματος το οποίο κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για έναν δορυφόρο. Το 2016 ένα τέτοιο αντικείμενο προσέκρουσε σε ένα παράθυρο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καταστρέφοντάς το.
Οι επιπτώσεις της αύξησης των διαστημικών σκουπιδιών ποικίλουν καθώς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των αστροναυτών, αλλά και να επηρεάσουν τις προγραμματισμένες εργασίες που τους έχουν ανατεθεί. Για παράδειγμα, η νέα αποστολή του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποσκοπεί στη διενέργεια πολυάριθμων πειραμάτων, τα οποία θα δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα των ερευνητών και μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιστημονική έρευνα. Έτσι, οι αστροναύτες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ακόμα πρόκληση κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.