Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου δέχτηκα μια πολύ τιμητική πρόταση από το National Geographic. Με ενημέρωσαν ότι στο Παρίσι, στις 10 Φεβρουαρίου, θα γινόταν η πρεμιέρα του Cosmos: Possible Worlds, όπου μεταξύ άλλων θα συμπεριελάμβανε συνεντεύξεις με τους συντελεστές της σειράς. Αυτό που μου προτάθηκε ήταν να πάρω μια αποκλειστική συνέντευξη από τον Neil deGrasse Tyson η οποία θα ανέβαινε στο κανάλι Astronio. Έτσι, ο κόσμος θα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον επιστήμονα -για πρώτη φορά σε συνέντευξη με κάμερα σε ελληνικό μέσο- και θα μάθαινε για τη μεγάλη επιστροφή της σειράς Cosmos στο National Geographic. Φυσικά, δε θα μπορούσα να αρνηθώ.
Ταξίδεψα στη Γαλλία με τον εξοπλισμό μου την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα στήσαμε τον εξοπλισμό σε χρόνο ρεκόρ μαζί με τον Βαγγέλη Γεωργιάδη από το National Geographic και ήμασταν πλέον έτοιμοι να υποδεχτούμε τον Neil deGrasse Tyson. Όταν εμφανίστηκε στο δωμάτιο ο Tyson, πέρα από τις μεγάλες φυσικές του διαστάσεις, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το εξής: Αν και σαν χαρακτήρας είναι πληθωρικός και γεμίζει τον χώρο με την παρουσία του, τα γέλια του και την εκφραστικότητά του, σε αυτή την πρώτη γνωριμία μπήκε πολύ συνεσταλμένα. Κινήθηκε με αργές κινήσεις, μιλώντας χαμηλόφωνα και έδειχνε κατάφαση σε οτιδήποτε έλεγα. Δηλαδή, συνειδητά, λειτουργούσε σε “χαμηλές στροφές”. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί έναν δείκτη υψηλής ενσυναίσθησης. Ο Tyson ήξερε καλά ότι όλοι όσοι θα τον συναντούσαν εκείνη την ημέρα είχαν μεγάλη προσμονή και ίσως και άγχος. Επομένως ήθελε να τους κάνει όλους να αισθανθούν άνετα. Και πράγματι εξέπεμπε μια αύρα ηρεμίας και ήταν ιδιαίτερα προσιτός.
Του εξήγησα ότι είμαι αστροφυσικός και ότι είμαι ο παρουσιαστής του πιο δημοφιλούς καναλιού αστρονομίας στην Ελλάδα και μου απάντησε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που αυτή είναι μια πρόταση που μπορεί να ειπωθεί (“δημοφιλές κανάλι αστρονομίας”). Στη συνέχεια του είπα ότι θα πω λίγα λόγια στα ελληνικά για να απευθυνθώ στο ελληνικό κοινό και ύστερα ξεκίνησε η συνέντευξη. [Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη πατώντας εδώ.]
Μετά τη συνέντευξη κουβεντιάσαμε εν συντομία και με ρώτησε πώς πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, γιατί ό,τι είχε ακούσει σχετικά με τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αφορούσε την κακή οικονομική της κατάσταση. Του είπα ότι τα πράγματα βελτιώνονται σιγά, σιγά. Τον ενημέρωσα, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα υπέρ των επιστημών. Με ρώτησε αν ευθύνομαι εγώ για αυτό και του απάντησα ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα εκτός από εμένα που ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης και ότι το κοινό δείχνει αναπάντεχα μεγάλο ενδιαφέρον. Στο τέλος τον αποχαιρέτησα με μικρά αναμνηστικά δώρα από το κανάλι Astronio και του άρεσε ιδιαίτερα το “Α” που έχει σχήμα τηλεσκοπίου.
Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε η προβολή ενός επεισοδίου που λεγόταν “The fleeting grace of the habitable zone”, δηλαδή, “Η φευγαλέα χάρη της κατοικήσιμης ζώνης”. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, αφορούσε την επιβίωση των απογόνων μας όταν πια η ζωή στη Γη θα είναι αδύνατη. Παρά τον φαινομενικά απαισιόδοξο τίτλο του, ήταν ένα πολύ ελπιδοφόρο επεισόδιο που έκανε έναν πολύ ωραίο παραλληλισμό με τα επικίνδυνα ταξίδια των λαών της Πολυνησίας. Οι λαοί αυτοί, με ελάχιστα τεχνικά μέσα είχαν καταφέρει να διασχίσουν γιγάντιες αποστάσεις μέσα στον ωκεανό και να δημιουργήσουν κοινωνίες που ευημέρησαν. Θα μπορούσε άραγε η ανθρωπότητα να κάνει κάτι ανάλογο στο διάστημα; Το επεισόδιο τελείωνε πολύ συγκινητικά με τη φωνή του Carl Sagan να αναρωτιέται σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας στα άστρα. Κάτι ακόμα που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, ήταν to εξής: Στο τέλος του επεισοδίου υπάρχει μια σκηνή που δείχνει ένα αγόρι, τον Carl Sagan σε μικρή ηλικία, να ζωγραφίζει. Στη σκηνή αυτή, η ηθοποιός που υποδύεται την μητέρα του και τον κοιτάζει γλυκά χαμογελώντας, είναι η πραγματική κόρη του Carl Sagan. Όταν δείτε το σχετικό επεισόδιο κρατήστε αυτήν την πληροφορία στο μυαλό σας και θα είναι δύσκολο να μη νιώσετε ρίγη συγκίνησης. Συνολικά μπορώ να πω ότι η εξαιρετική σκηνοθεσία, η κινηματογραφική μουσική, τα πρωτοποριακά εφέ και η παθιασμένη αφήγηση του Neil deGrasse Tyson συνδυάζονται και δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία που σε αφήνει στο τέλος με μια αίσθηση πληρότητας σαν να έχεις δει μια εμπνευσμένη ταινία παρά ένα απλό ντοκιμαντέρ.
Μετά την προβολή της πρεμιέρας ανέβηκαν στη σκηνή ο Neil deGrasse Tyson και η συγγραφέας των κειμένων της σειράς, Ann Druyan, η οποία ήταν η σύζυγος του Carl Sagan. Με τη βοήθεια μιας δημοσιογράφου, μίλησαν σχετικά με τη νέα σειρά και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις. Με εντυπωσίασε κάτι που ανέφερε η Druyan, ως γιαγιά πλέον. Είπε ότι βλέποντας τις δύο εγγονές της, 2 και 7 ετών, νιώθει μια μικρή θλίψη διότι ανησυχεί και φοβάται μήπως ζήσουν πιο δύσκολες εποχές από αυτές που έζησαν οι προηγούμενες γενιές, αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Για την Druyan το Cosmos είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ που παραθέτει επιστημονικά δεδομένα. Είναι ένα έργο που μας δίνει κίνητρα για την προστασία και φροντίδα του πλανήτη μας και καλλιεργεί ελπίδα και προσμονή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και πράγματι, το επεισόδιο που παρακολουθήσαμε πέτυχε όλα τα παραπάνω. Τα κείμενα της Ann Druyan είναι εξαιρετικά και η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι με τη λήξη της πρεμιέρας σε όλους τους παρευρισκόμενους δωρίστηκε ένα βιβλίο που περιέχει τα κείμενα στα οποία βασίστηκαν τα επεισόδια της σειράς.
Στο τέλος της βραδιάς πήγαμε σε χώρο για ποτό, διακοσμημένο αστρονομικά! Ο Tyson, ακούραστος, έπινε το ποτό του και μιλούσε με όλους τους θαυμαστές. Άλλοι είχαν απορίες και άλλοι ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του. Από τα λίγα που άκουσα, κάποιοι τον ρωτούσαν σχετικά με το ενδεχόμενο εξωγήινων επισκεπτών στη Γη. Πλέον τα παρακολουθούσα όλα αυτά κάπως αποστασιοποιημένα. Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ έντονες και κουραστικές και δεν είχα ακόμα προλάβει να αφομοιώσω και να αισθανθώ όλα αυτά που έζησα. Αλλά σε αυτό θα αναφερθώ πιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο.
Με την ευκαιρία αυτής της σύντομης περιγραφής των γεγονότων στο Παρίσι, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι το National Geographic για την πολύ μεγάλη τιμή που μου έκανε. Η προβολή του Cosmos: Possible Worlds ξεκινά το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου στο κανάλι National Geographic σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες της χώρας μας.