Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA εκτοξεύτηκε το 1977 και 45 χρόνια μετά συνεχίζει την εξερεύνηση του διαστήματος. Το σκάφος μέχρι και σήμερα λαμβάνει και εκτελεί εντολές από τη Γη και ταυτόχρονα συλλέγει και στέλνει επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες οι ενδείξεις από το σύστημα προσανατολισμού του Voyager 1 δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο διαστημόπλοιο.
Το AACS είναι το σύστημα που ελέγχει τον προσανατολισμό του διαστημικού σκάφους. Μεταξύ άλλων εργασιών, διατηρεί την κεραία του Voyager 1 στραμμένη προς τη Γη, επιτρέποντάς του να μας στέλνει δεδομένα. Παρόλο που το AACS μοιάζει να εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, τα δεδομένα που επιστρέφει δεν είναι έγκυρα. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα αυτά φαίνεται είτε ότι αντικατοπτρίζουν καταστάσεις στις οποίες δεν είναι πιθανό να βρίσκεται το AACS είτε ότι είναι εντελώς τυχαία.
Ωστόσο, το παραπάνω ζήτημα δεν έχει ενεργοποιήσει κανένα σύστημα προστασίας, ώστε το διαστημικό σκάφος να τεθεί σε «safe mode». Σε αυτή την περίπτωση, εκτελούνται μόνο βασικές λειτουργίες, δίνοντας στους μηχανικούς χρόνο να διαγνώσουν το πρόβλημα.
“Ένα μυστήριο όπως αυτό είναι τυπικό σε αυτό το στάδιο της αποστολής του Voyager. Επίσης, βρισκόμαστε στον διαστρικό χώρο, ένα περιβάλλον υψηλής ακτινοβολίας, στο οποίο κανένα διαστημόπλοιο δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν”, αναφέρει η Suzanne Dodd επικεφαλής για τα προγράμματα Voyager 1 και 2 στο εργαστήριο της NASA στην Καλιφόρνια. “Οι προκλήσεις για την ομάδα μηχανικών είναι μεγάλες, αλλά νομίζω ότι εάν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα με το AACS, η ομάδα μας θα τον βρει”, συμπληρώνει.
Η διερεύνηση του προβλήματος είναι αργή διαδικασία, καθώς ένα σήμα από τη Γη χρειάζεται 20 ώρες και 33 λεπτά για να φτάσει στο Voyager 1, και η λήψη της απάντησης του διαστημικού σκάφους χρειάζεται άλλο τόσο. Παρ’ όλα αυτά, η ερευνητική ομάδα στοχεύει στην επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο, ακόμα και εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, τότε η ομάδα απλά θα προσαρμοστεί σε αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, η κεραία του Voyager 1 παραμένει στραμμένη προς τη Γη επιτρέποντάς μας να λαμβάνουμε ακόμα τα πολύτιμα δεδομένα του. Το διαστημόπλοιο βρίσκεται πλέον σε απόσταση 23,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων ή 155,6 αστρονομικών μονάδων από τη Γη και αποτελεί το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος.
Μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή τη θέση των Voyager 1 και 2 εδώ: https://voyager.jpl.nasa.gov/mission/status/