Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις θέσεις των αστερισμών και των ουράνιων σωμάτων κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2024.
Νωρίς το πρωί
Τα ξημερώματα του Φεβρουαρίου στον ανατολικό ουρανό θα διακρίνεται η Αφροδίτη. Ανατέλλει λίγες ώρες πριν από τον Ήλιο, και όσο πλησιάζουμε στα τέλη του μήνα φαίνεται όλο και πιο κοντά σε αυτόν. Στην ίδια περιοχή του ουρανού συναντάμε και τον πλανήτη Άρη.
Πέρα από τους δύο πλανήτες, όμως, στον ουρανό του Φεβρουαρίου στα ανατολικά εντοπίζουμε πολλά ακόμη λαμπρά σώματα. Σε μεγαλύτερο ύψος από τον ορίζοντα σε σχέση με την Αφροδίτη και τον Άρη διακρίνεται το θερινό τρίγωνο, αποτελούμενο από τα άστρα Βέγκα, Ντένεμπ και Αλτάιρ.
Ένας σχετικά μικρός και αμυδρός αστερισμός που βρίσκεται κοντά στο θερινό τρίγωνο στον ουρανό είναι αυτός της Σαύρας. Το ιδιαίτερο σχήμα του αστερισμού είναι αυτό που μας βοηθάει να τον αναγνωρίσουμε. Ο αστερισμός της Σαύρας θα είναι πιο ευδιάκριτος όσο θα περνούν οι μήνες και θα ανατέλλει όλο και πιο νωρίς σε σύγκριση με τον Ήλιο.
Λίγο μετά τη δύση του Ηλίου
Κοιτώντας προς τα δυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα βλέπουμε ένα πολύ λαμπρό αντικείμενο κοντά στον ορίζοντα. Πρόκειται για τον πλανήτη Κρόνο, που τους επόμενους μήνες δε θα είναι πλέον ορατός αφού θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο στον ουρανό. Είναι, λοιπόν, η τελευταία ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον πλανήτη με τους εντυπωσιακούς δακτυλίους, μέχρι την επανεμφάνισή του στον πρωινό ουρανό την άνοιξη.
Σε μεγαλύτερο ύψος από τον ορίζοντα βρίσκουμε τον Δία. Στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία υπάρχει ο γνωστός σχηματισμός της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας. Πρόκειται για μια τεράστια αντικυκλωνική καταιγίδα, δηλαδή μια καταιγίδα γύρω από μια περιοχή υψηλής πίεσης. Εντοπίζεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη και έχει διάμετρο 1,3 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Ωστόσο, στο παρελθόν ήταν πολύ μεγαλύτερη. Με βάση τις παρατηρήσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα εκτιμάται πως η κηλίδα τότε είχε διάμετρο πάνω από 3 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του πλανήτη μας! Η κηλίδα μπορεί να παρατηρηθεί με χρήση τηλεσκοπίου.
Τη νύχτα
Το λαμπρότερο αστέρι του νυχτερινού ουρανού είναι ο Σείριος. Η λαμπρότητά του είναι τόσο μεγάλη, μάλιστα, που είναι συγκρίσιμη με τη λαμπρότητα πολλών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Στην πραγματικότητα, ο Σείριος αποτελεί ένα σύστημα ενός αστέρα, του Σείριου Α, με μάζα διπλάσια από τη μάζα του Ήλιου μας και ενός λευκού νάνου, του Σείριου Β, με μάζα ίση με τη μάζα του Ήλιου μας αλλά ακτίνα λίγο μικρότερη από αυτήν της Γης. Ο Σείριος ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, έναν γνωστό αστερισμό του χειμερινού νυχτερινού ουρανού, που συνορεύει με τον αστερισμό του Ωρίωνα.
Πιο ψηλά στον ουρανό, βρίσκεται ο αστερισμός του Μικρού Κυνός, που συνορεύει και αυτός με τον Ωρίωνα. Πρόκειται για έναν μικρό αστερισμό, που διαθέτει όμως ένα αρκετά λαμπρό αστέρι, που ονομάζεται Προκύων. Ο Προκύων, ο Σείριος και ο Μπετελγκέζ, που ανήκουν στους αστερισμούς του Μικρού Κυνός, του Μεγάλου Κυνός και του Ωρίωνα αντίστοιχα, σχηματίζουν το «Χειμερινό Τρίγωνο», έναν σχηματισμό παρόμοιο με το θερινό τρίγωνο.
Ένας ακόμα αστερισμός του χειμερινού ουρανού είναι αυτός του Λαγού. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ωρίωνα και δίπλα στον αστέρα Σείριο. Σε αντίθεση με τους γειτονικούς του αστερισμούς, ο αστερισμός του Λαγού δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα λαμπρά αστέρια. Διαθέτει ωστόσο ένα από τα πιο κόκκινα αστέρια του ουρανού, το «Hind’s Crimson Star». Η λαμπρότητά του μεταβάλλεται. Όταν είναι μέγιστη, το άστρο μπορεί να γίνει ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Καθώς, όμως, το άστρο γίνεται ολοένα και πιο αμυδρό, φτάνει στο σημείο να «εξαφανίζεται» από τον ουρανό για τον άνθρωπο, και να είναι ορατό μόνο με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Σελήνη, η φάση του τρίτου τετάρτου παρατηρείται το βράδυ της 2ας προς 3ης Φεβρουαρίου. Η Σελήνη θα βρίσκεται στη φάση της νέας σελήνης στις 10 του μηνός. Ωστόσο, κατά τη φάση της νέας σελήνης δεν μπορεί να παρατηρηθεί, καθώς το ημισφαίριο το οποίο είναι στραμμένο προς τη Γη δε φωτίζεται από τον Ήλιο. Το πρώτο τέταρτο παρατηρείται στις 16 Φεβρουαρίου και η πανσέληνος το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου στον αστερισμό του Λέοντα.
Ακολουθεί εικόνα με τον αστροχάρτη του μήνα.