Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις θέσεις των σημαντικότερων ουράνιων αντικειμένων για τον μήνα Φεβρουάριο.
Στις 29 Ιανουαρίου, 60 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, η Σελήνη, ο Άρης και η Αφροδίτη θα είναι ευθυγραμμισμένοι στο νοτιοανατολικό τμήμα του ουρανού. Ο Άρης θα φαίνεται αμυδρά καθώς βρίσκεται στην πιο απομακρυσμένη απόσταση από τη Γη. Η Αφροδίτη βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη και φαίνεται πολύ λαμπρή.
Στις 2 Φεβρουαρίου, 60 λεπτά μετά τη δύση, θα είναι ορατός ο Δίας και η Νέα Σελήνη στο νοτιοδυτικό τμήμα του ουρανού. Λίγες μέρες αργότερα ο Δίας δε θα είναι πια ορατός καθώς θα βρίσκεται αρκετά κοντά στον Ήλιο κατά τη δύση του.
Στις 9 Φεβρουαρίου η Αφροδίτη θα κάνει την εντυπωσιακή εμφάνισή της ως “Αυγερινός”, 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Επίσης, η Αφροδίτη αυτή την εποχή βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα η λαμπρότητά της να είναι υψηλή.
Στις 11-16 Φεβρουαρίου, 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, οι βραχώδεις πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος Αφροδίτη, Άρης, Ερμής, θα είναι ορατοί στο νοτιοανατολικό τμήμα του ουρανού, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Πρώτα θα ανατείλει η Αφροδίτη, αμέσως μετά ο Άρης και λίγο αργότερα ο Ερμής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ο Σείριος και ο Κάνωπος θα ανατείλουν στον Νότο. Ο Σείριος εντοπίζεται εύκολα καθώς είναι το λαμπρότερο άστρο στο νυχτερινό ουρανό και βρίσκεται σχεδόν στην ίδια ευθεία με τα τρία άστρα που αποτελούν τη χαρακτηριστική Ζώνη του Ωρίωνα. Ο Κάνωπος, το δεύτερο λαμπρότερο άστρο, ακολουθεί το Σείριο διασχίζοντας το νυχτερινό ουρανό του χειμώνα.
Στις 27 Φεβρουαρίου λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου, η Σελήνη θα είναι ορατή μαζί με τον Άρη και την Αφροδίτη στο νοτιοανατολικό τμήμα του ουρανού. Όμως, στις 28 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι του Βόρειου Ημισφαιρίου δε θα έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τη Σελήνη, διότι θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο. Για τον ίδιο λόγο δε θα είναι ορατοί ο Κρόνος και ο Ερμής.
Μάθετε περισσότερα για τον ουρανό του χειμώνα στο σχετικό βίντεο.