Σήμερα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους ερωτευμένους και θα τη γιορτάσουμε γνωρίζοντας δύο από τα ομορφότερα νεφελώματα του νυχτερινού ουρανού, το Νεφέλωμα της Καρδιάς και το Νεφέλωμα της Ροζέτας.
Το Νεφέλωμα της Καρδιάς
Το Νεφέλωμα της Καρδιάς, γνωστό και ως IC 1805, απέχει από εμάς περίπου 7.500 έτη φωτός. Έχει κοκκινωπό χρώμα λόγω των μεγάλων εκτάσεων ιονισμένου υδρογόνου που περιέχει, ενώ η διάμετρός του ξεπερνά τα 300 έτη φωτός.
Αρχικά, η περιοχή αυτή περιείχε ουδέτερα άτομα ή μόρια υδρογόνου. Όμως, τα κεντρικά νεογέννητα άστρα του νεφελώματος, μέσω της έντονης ακτινοβολίας τους, εξανάγκασαν τα ηλεκτρόνια των ατόμων του υδρογόνου της περιοχής να χάσουν τα ηλεκτρόνιά τους. Συνεπώς, τα άτομα υδρογόνου ιονίστηκαν, απέκτησαν δηλαδή θετικό φορτίο, και είναι έτοιμα να προσλάβουν νέα ηλεκτρόνια.
Όταν τελικά καταφέρουν να προσλάβουν ηλεκτρόνια, αυτά μεταβαίνουν διαδοχικά από υψηλότερες σε χαμηλότερες ενεργειακές στάθμες γύρω από τα άτομα υδρογόνου, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται φωτόνια. Έτσι, το νεφέλωμα ολόκληρο φέγγει με ένα χαρακτηριστικό κόκκινο φως.
Μέσα στις εκτάσεις υδρογόνου του νεφελώματος παρατηρούνται και κάποιες σκοτεινές περιοχές. Αυτές είναι εκτάσεις σκόνης που απορροφούν μέρος του φωτός που εκπέμπεται από το νεφέλωμα.
Το Νεφέλωμα της Ροζέτας
Το Νεφέλωμα της Ροζέτας, γνωστό και ως Caldwell 49 ή Νεφέλωμα του Ρόδακα, είναι, επίσης, μια περιοχή ιονισμένου υδρογόνου. Θυμίζει κατακόκκινο τριαντάφυλλο και απέχει από εμάς περίπου 5.000 έτη φωτός. Η διάμετρός του φτάνει τα 130 έτη φωτός και περιέχει περίπου 2.500 νεογέννητα άστρα στην κεντρική περιοχή του.
Μάλιστα, η κεντρική περιοχή του νεφελώματος είναι γνωστή ως ανοιχτό σμήνος NGC 2244. Το σμήνος αυτό ανακαλύφθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και περιέχει άστρα ηλικίας μικρότερης των 5 εκατομμυρίων ετών.
Η θέση των νεφελωμάτων στον ουρανό
Το Νεφέλωμα της Καρδιάς βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης, ενώ το Νεφέλωμα της Ροζέτας εντοπίζεται στον αστερισμό του Μονόκερου. Τα αστρικά σμήνη που βρίσκονται στο κέντρο των δύο νεφελωμάτων είναι παρατηρήσιμα ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια ή κιάλια. Μπορείτε εύκολα να τα εντοπίσετε αυτή την εποχή, με τη βοήθεια των παρακάτω εικόνων:
Χρόνια πολλά, λοιπόν, στους ερωτευμένους πάσης φύσεως, αλλά, κυρίως, στους ερωτευμένους με το διάστημα!