Πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιανουαρίου 2022, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Αστεροσκοπείο Ραδιοαστρονομίας της Νοτίου Αφρικής (SARAO) μια νέα εικόνα του κέντρου του Γαλαξία μας. Το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT έπειτα από 3 χρόνια, και συνολικά 200 ώρες συλλογής δεδομένων, κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα, εντυπωσιακή εικόνα του πυρήνα του Γαλαξία μας. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνένωσαν συνολικά 20 ξεχωριστές εικόνες με επίκεντρο τον γαλαξιακό πυρήνα. Στην εικόνα διακρίνεται η έντονη δραστηριότητα που επικρατεί στην καρδιά του Γαλαξία μας. Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών της εικόνας, διακρίνονται εκπομπές στα ραδιοκύματα από τη χαοτική περιοχή γύρω από την υπερμερμεγέθη κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας.
Η παραπάνω εικόνα αποτελεί μια άνευ προηγουμένου απεικόνιση του χαοτικού γαλαξιακού πυρήνα καθώς αποκάλυψε σχεδόν 1.000 μυστηριώδη “νήματα”, όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές εξαιτίας του σχήματός τους, το μήκος των οποίων φτάνει τα 150 έτη φωτός. Τα εν λόγω μονοδιάστατα μαγνητικά νήματα κατανέμονται άλλοτε ομοιόμορφα σε ζεύγη ή σμήνη, άλλοτε σταυρωτά και, πιο σπάνια, καμπυλόγραμμα στον διαστημικό χώρο.
Το 1984, ο Dr. Farhad Yusef-Zadeh, του Πανεπιστημίου Northwestern, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτά τα μυστηριώδη μαγνητικά νήματα, μέσω ραδιοκυμάτων. Ουσιαστικά, είναι ηλεκτρόνια κοσμικής ακτινοβολίας τα οποία ευθύνονται για τον “στροβιλισμό” του μαγνητικού πεδίου με ταχύτητα που αγγίζει σχεδόν την ταχύτητα του φωτός. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έπειτα η προέλευση των ηλεκτρονίων αυτών παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Οι ερευνητές δεν περίμεναν να εντοπίσουν και πάλι αυτά τα μαγνητικά νήματα και, μάλιστα, σε τόση αφθονία και με τέτοια λεπτομέρεια. Μέσω της νέας ανακάλυψης, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο τα νήματα να προέρχονται από εκρήξεις σουπερνόβα. Πλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η προέλευση των μαγνητικών νημάτων σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με τη μαύρη τρύπα στο γαλαξιακό κέντρο ή με τις γιγάντιες φυσαλίδες που εκπέμπουν ραδιοκύματα, οι οποίες ανακαλύφθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο Northwestern τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο κύριος ερευνητής της ομάδας που συνέβαλε στη δημιουργία της εικόνας του γαλαξιακού πυρήνα είναι ο αστροφυσικός Dr. Ian Heywood, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο ίδιος δήλωσε πως στην εικόνα, εκτός των μαγνητικών νημάτων, απεικονίζονται επίσης πολυάριθμα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων υπολειμμάτων σουπερνόβα και νεφελωμάτων όπου γεννιούνται νέα άστρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μαγνητικά πεδία ενισχύονται κατά μήκος των νημάτων. Επίσης, τα νήματα μέσα στα σμήνη απέχουν μεταξύ τους περίπου κατά μία αστρονομική μονάδα (μέση απόσταση Γης-Ηλίου). Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο λόγος που είναι κατανεμημένα κατ’ αυτόν τον τρόπο στον διαστημικό χώρο. Επιπροσθέτως, παραμένει αινιγματική η αιτία που προκαλεί την επιτάχυνση των ηλεκτρονίων της κοσμικής ακτινοβολίας.
Ο Dr. Farhad Yusef-Zadeh και η ομάδα του, με αφορμή τη νέα ανακάλυψη, θα διαχωρίσουν και θα κατηγοριοποιήσουν τα νήματα με γνώμονα τον προσανατολισμό, την καμπυλότητα, την ένταση του μαγνητικού πεδίου και το φάσμα της ακτινοβολίας τους, με την ελπίδα να κατανοήσουν καλύτερα την αιτία σχηματισμού τους. Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη για την ανακάλυψη των νημάτων εδώ.