Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε τον πρώτο του πλανήτη! Πρόκειται για έναν πλανήτη υπερβολικά όμοιο σε διαστάσεις με τη Γη, με διάμετρο που φτάνει το 99% της γήινης. Η ονομασία του είναι LHS 475 b, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο πρώτος πλανήτης που ανιχνεύουμε γύρω από τον αστέρα LHS 4751.
Της έρευνας ηγήθηκαν δύο ερευνητές από το Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, και τα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου της American Astronomical Society (AAS) την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου του 2023.
Ήδη υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξή του από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS, αλλά οι παρατηρήσεις του Webb είναι πλέον ξεκάθαρες: O βραχώδης πλανήτης LHS 475 b υπάρχει και είναι υπερβολικά θερμός, με θερμοκρασία μερικών εκατοντάδων βαθμών Κελσίου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον αστέρα του, έναν κόκκινο νάνο σε απόσταση 41 ετών φωτός, γύρω από τον οποίο ολοκληρώνει μια περιφορά μόνο σε δύο ημέρες.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για την ατμόσφαιρά του. Ενδέχεται, μάλιστα, να μην έχει καθόλου ατμόσφαιρα μιας και είναι αρκετά κοντά στον αστέρα. Εναλλακτικά, μπορεί να έχει μια πολύ λεπτή ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και οι συνθήκες του να θυμίζουν την Αφροδίτη.
Το James Webb χρειάστηκε συνολικά μόνο 3 ώρες παρατηρήσεων ώστε να παρατηρήσει τη μείωση του φωτός του αστέρα κατά τη διάβαση του πλανήτη μπροστά του. Η ευκολία με την οποία τον ανίχνευσε δείχνει τις εξαιρετικές δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου στην ανίχνευση βραχωδών πλανητών.
Φυσικά, αυτή είναι μόνο η αρχή. Είναι βέβαιο ότι τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα και ευρήματα είναι μπροστά μας.
1. Τα αρχικά LHS παραπέμπουν στον κατάλογο αστέρων Luyten Half-Second Catalogue. Το γράμμα b είναι το γράμμα που δίνεται στον πρώτο πλανήτη που ανακαλύπτεται γύρω από κάποιον αστέρα, ενώ οι υπόλοιποι παίρνουν διαδοχικά τα υπόλοιπα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου. Το γράμμα a θεωρείται ότι ανήκει στον αστέρα.