Από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 8 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία της Γης έφτασε από 17 έως και 17,2 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το Climate Reanalyzer1 του Πανεπιστημίου του Μέιν, η θερμοκρασία αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 44 χρόνια τουλάχιστον. Ενδεικτικά, τον περασμένο χρόνο, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας ήταν μικρότερη κατά 3 βαθμούς Κελσίου περίπου, όπως υπολογίστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).
Το παραπάνω φαινόμενο, ωστόσο, παρατηρήθηκε και τον προηγούμενο μήνα καθώς ο Ιούνιος ήταν κατά 0.2 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός από πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί οι θερμοκρασίες που αναφέρονται να μη φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές, όμως αντιπροσωπεύουν τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει πως για το τελικό αποτέλεσμα συνυπολογίζονται μετρήσεις θερμοκρασίας και από το βόρειο και από το νότιο ημισφαίριο, στο οποίο τώρα είναι χειμώνας. Σύμφωνα με τους αρμόδιους ερευνητές, η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα υπεύθυνο φαίνεται να είναι και το φαινόμενο El Niño.
Το φαινόμενο El Niño
Το El Niño είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί την περιοδική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Το εν λόγω φαινόμενο εμφανίζεται κάθε δύο με επτά χρόνια κατά μέσο όρο και συνήθως διαρκεί από εννέα έως 12 μήνες. Μέχρι σήμερα, οι συνθήκες που προκαλούν την εμφάνισή του παραμένουν άγνωστες. Η παρουσία του El Niño έχει συνδεθεί με καιρικές μεταβολές σε όλο τον πλανήτη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τα ρεύματα αέρα που προέρχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό να κινηθούν νοτιότερα από το αναμενόμενο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις βόρειες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Καναδά να επικρατούν ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες από ό,τι συνήθως. Αντίθετα, οι ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ και τα νοτιοανατολικά τμήματα, αντιμετωπίζουν έντονες βροχοπτώσεις, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό πλημμυρών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Όσο για την Ευρώπη, στο βόρειο τμήμα της, ο χειμώνας είναι ψυχρότερος με έντονη ξηρασία ενώ στα πιο νότια τμήματα της Ηπείρου παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις.
Στις 8 Ιουνίου, λοιπόν, ανακοινώθηκε από τη NOAA πως παρατηρούνται συνθήκες που υποδεικνύουν ότι φέτος μάλλον είναι παρόν το φαινόμενο El Niño. Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω υπόθεση, πρέπει η υψηλότερη θερμοκρασία των ωκεανών να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες.
1. To Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν είναι μία πλατφόρμα απεικόνισης του κλίματος και των καιρικών συνθηκών της Γης με παράλληλη χρήση μοντέλων και δεδομένων. Το Climate Reanalyzer αντλεί δεδομένα από μετρήσεις στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια της Γης αλλά και από δορυφόρους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί διαδραστικά διαγράμματα που παρέχουν πληροφορίες για την μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας καθημερινά.