H Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (ΕΥΔΚ), ανακοίνωσε πως στα χρόνια που θα ακολουθήσουν στοχεύει να φέρει στη Γη δείγματα από το έδαφος του Άρη. Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή «Tianwen-3», όπως ονομάζεται, θα ξεκινήσει το 2028 και αναμένεται να επιστρέψει με πετρώματα και χώμα από τον κόκκινο πλανήτη μέχρι το 2031. Η εν λόγω αποστολή θα αποτελείται συνολικά από ένα σκάφος και ένα διαστημόπλοιο. Το πρώτο θα περισυλλέξει και θα εκτοξεύσει τα δείγματα στο δεύτερο το οποίο θα βρίσκεται σε τροχιά και θα είναι αυτό που θα τα επιστρέψει πίσω στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή της ΕΥΔΚ, προηγείται κατά δύο χρόνια της αντίστοιχης προγραμματισμένης αποστολής της NASA και της ESA, η οποία θα φέρει στη Γη τα δείγματα που συνέλεξε το rover Perseverance.
Με στόχο, λοιπόν, τη διασφάλιση της ασφαλούς προσεδάφισης των μελλοντικών αποστολών, Κινέζοι ερευνητές με επικεφαλής τον Wang Bin, που ειδικεύεται στη μοντελοποίηση κλιμάτων, προσομοίωσαν με μεγάλη ακρίβεια τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του κόκκινου πλανήτη. Το GoPlanet-Mars ή GoMars, όπως ονομάστηκε το εν λόγω ατμοσφαιρικό μοντέλο, χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και για την προσομοίωση των τριών βασικών κύκλων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, δηλαδή της σκόνης, του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα.
Για να ελέγξουν όμως την αξιοπιστία του GoMars στην αναπαράσταση των ατμοσφαιρικών συνθηκών, οι αρμόδιοι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία βάση δεδομένων με καταγραφές των καιρικών συνθηκών του Άρη από το 1999 έως το 2015, καθώς και δεδομένα από παρατηρήσεις. Τελικά, τα παραπάνω τεστ έδειξαν ότι το μοντέλο αναπαράγει επιτυχημένα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του πλανήτη. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Chinese Science Bulletin. Το μοντέλο GoMars, διαθέτει επίσης σύστημα προσομοιώσεων εικονικής πραγματικότητας. Η δυνατότητά αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την προετοιμασία αποστολών σε απομακρυσμένους πλανήτες, όπου ο σχεδιασμός των οχημάτων και η επιλογή της κατάλληλης θέσης για την προσεδάφιση τους, αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.

Εικόνα: CNSA/PEC
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το επόμενο βήμα στην εν λόγω μελέτη είναι η ακόμη πιο λεπτομερής μοντελοποίηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών του Άρη. Το γεγονός αυτό θεωρείται απαραίτητο, δεδομένου ότι οι έντονες καιρικές συνθήκες του πλανήτη έχουν βλάψει στο παρελθόν διάφορες διαστημικές αποστολές. Για παράδειγμα, οι αμμοθύελλες στον Άρη οδήγησαν στην απώλεια πολλαπλών αποστολών, όπως το Opportunity, το Insight και το Zhurong, λόγω της συσσώρευσης σκόνης στα ηλιακά πάνελ τους.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των αποστολών που ασχολούνται με την εξερεύνηση του Άρη έχει αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα, δέκα ρομποτικές αποστολές εξερευνούν την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, ενώ σε ομιλία του ο Wang Xiaojun, πρόεδρος της Κινέζικης ακαδημίας για τον σχεδιασμό της τεχνολογίας των οχημάτων προσεδάφισης, συζήτησε το ενδεχόμενο για μια επανδρωμένη αποστολή. Στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, λοιπόν, οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ίσως να γίνουν πραγματικότητα, προσφέροντας ακόμα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου παράξενο, λοιπόν, που η ζήτηση για μετεωρολογικές προβλέψεις στον κόκκινο πλανήτη έχει ζωηρέψει τελευταία. Σε αυτό το πλαίσιο, το μοντέλο GoMars φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο για την αξιόπιστη προσομοίωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών του κόκκινου πλανήτη.