Αρχική Διορθώσεις στα βίντεο

Διορθώσεις στα βίντεο

Μέσα στις πολλές δεκάδες κείμενα που έχουν γραφτεί για τα βίντεο του καναλιού από τον Μάιο του ’17 μέχρι σήμερα, μερικές φορές έχουν ξεφύγει κάποια λάθη. Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε μια λίστα των λαθών που έχουν εντοπιστεί είτε από τον δημιουργό των βίντεο είτε από φίλους του καναλιού.

ΕπεισόδιοΔιόρθωση
Ο Δίας και η συγκλονιστική ανακάλυψη του ΓαλιλαιουΑναφέρεται ότι ο Δίας είναι πεπλατυσμένος στον ισημερινό. Η σωστή έκφραση είναι: πεπλατυσμένος στους πόλους και διογκωμένος στον ισημερινό.
Το παράδοξο του Fermi: Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους;Το όνομα “Φέρμι” είναι ιταλικό και επομένως τονίζεται στο έ, ενώ στο βίντεο έχει τονιστεί σύμφωνα με τη γαλλική προφορά, δηλαδή στο ί. Ο σωστός τονισμός είναι “Φέρμι” και όχι “Φερμί”.
DART: η ανθρωπότητα αμύνεταιΑ. Στο 2:47 αναφέρεται ότι το σχήμα του σκάφους είναι “ορθογώνιο παραλληλόγραμμο”. Αυτή η έκφραση είναι σωστή όταν το βλέπουμε στις δύο διαστάσεις. Στις τρεις διαστάσεις είναι πιο σωστή η έκφραση “ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο”.
Β. Στο 2:53 αναφέρεται ότι το σώμα είναι 100 φορές μικρότερο σε όγκο από τον αστεροειδή. Αυτό που είναι 100 φορές μικρότερο, όμως, είναι οι ξεχωριστές του διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος). Ο όγκος του σκάφους είναι πολλές τάξεις μεγέθους μικρότερος από του αστεροειδούς (περίπου 1.000.000 φορές).
Η ζωή των άστρωνΣτο 1:22. Η δημιουργία του στοιχείου του ηλίου (He), που αναφέρεται στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, απαιτεί 10.000.000 βαθμούς Κελσίου. Στο 1.000.000 βαθμούς Κελσίου η σύντηξη υδρογόνου δίνει δευτέριο.
Έκτακτο live (#3): Το μήνυμα του Αρεσίμπο και η σύνοδος Δία και ΚρόνουΣτο 29ο λεπτό: Η βαρυτική μετατόπιση προς το ερυθρό συμβαίνει όταν τα αντικείμενα που εκπέμπουν το φως βρίσκονται ήδη μέσα στο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας. Στα μακρινά άστρα δεν θα έπρεπε να παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, μιας και τα φωτόνια κερδίζουν ενέργεια εισερχόμενα στο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας, αλλά χάνουν ακριβώς την ίδια ενέργεια βγαίνοντας από αυτό. Δηλαδή το χρώμα των μακρινών άστρων θα έπρεπε να παραμένει ίδιο στις περιπτώσεις που η μαύρη τρύπα απλώς παρεμβάλλεται ανάμεσα στα άστρα και σε εμάς. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι γιατί στο Space Engine τα άστρα πίσω από τη μαύρη τρύπα κοκκινίζουν; Έχω την αίσθηση ότι το “κοκκίνισμα” αυτό συμβαίνει όταν το φως των άστρων περνάει μέσα από τον δίσκο προσαύξησης. Δηλαδή είναι κάποιο είδος σκέδασης, όπως συμβαίνει όταν βλέπουμε τον Ήλιο κατά το ηλιοβασίλεμα. Ευχαριστώ πολύ τον Δρα Γιώργο Παππά (βλ. επεισόδιο “Ταξίδια στον Χωροχρόνο”) που επισήμανε το λάθος.
Apollo 11: Η πιο επικίνδυνη αποστολή στην ιστορία της ανθρωπότηταςΤη στιγμή που αναφέρεται ο Yuri Gagarin, λανθασμένα απεικονίζεται η Valentina Tereshkova (πρώτη γυναίκα στο διάστημα). Εδώ θα βρείτε μια φωτογραφία του Yuri Gagarin: https://static.wikia.nocookie.net/space/images/6/6e/Space-heroes-photos-yuri-gagarin-5.jpeg/revision/latest?cb=20120501080028