Λίμνη νερού διαμέτρου 20 km στο υπέδαφος του Άρη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πιθανή λίμνη νερού διαμέτρου 20 χιλιομέτρων σε βάθος 1500 μέτρων κάτω από το έδαφος του νοτίου πόλου του Άρη. Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε δεδομένα του διαστημοπλοίου Mars Express της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA). Με χρήση της συσκευής-ραντάρ MARSIS που βρίσκεται στο διαστημόπλοιο φάνηκε ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του νότιου πόλου του Άρη υπάρχει μια επιφάνεια διαμέτρου 20 χιλιομέτρων με μεγάλη ανακλαστικότητα σε χαμηλές συχνότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν η ακτινοβολία προσπίπτει στη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ πάγου και νερού. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται κάτω από μεγάλες εκτάσεις πάγου στην Ανταρκτική όπου υπάρχει νερό σε υγρή μορφή.

Η εικόνα που αποκάλυψε το ραντάρ του Mars Express. Οι φωτεινές περιοχές πιθανότατα αντιστοιχούν σε νερό σε υγρή μορφή.

Λεπτομερής εξέταση των δεδομένων που συνέλεξε το Mars Express δείχνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η ύπαρξη μιας λίμνης νερού σε υγρή μορφή σε βάθος 1500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Άρη η οποία βρίσκεται σε επαφή με ένα στρώμα πάγου στο υπέδαφος του Άρη. Ωστόσο το Mars Express δε διαθέτει κατάλληλα όργανα ώστε να προσδιορίσει το βάθος αυτής της λίμνης. Πιθανότατα το νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος θερμαίνεται από γεωλογικούς μηχανισμούς, αντλώντας ενέργεια από το εσωτερικό του πλανήτη.

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το νερό στο υπέδαφος του Άρη.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα θα έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στον Άρη. Περισσότερες πληροφορίες για την ανακάλυψη:

  1. Η σχετική ιστοσελίδα της ESA.
  2. Η πρωτότυπη έρευνα.

Αυτόν τον καιρό (καλοκαίρι 2018) ο Άρης βρίσκεται αρκετά κοντά στη Γη και μπορείτε να τον παρατηρήσετε αργά τη νύχτα αναζητώντας ένα κοκκινωπό φωτεινό σημείο στα ανατολικά. Για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στον Άρη προτείνω να δείτε το επεισόδιο ‘Ζωή στο Ηλιακό Σύστημα‘.

Comments are closed.