To κανάλι Astronio έγινε τεσσάρων χρονών

Αγαπητοί φίλοι, το κανάλι Astronio σήμερα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ύπαρξης! Ήταν 1 Μαΐου του 2017 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο βίντεο, με θέμα τον πλανήτη Δία και τη συνεισφορά του Γαλιλαίου. Αρχικός στόχος ήταν η δημιουργία περίπου 10-12 βίντεο όπου θα κάλυπτα θέματα τα οποία θεωρούσα ότι άξιζε να υπάρχουν στην ελληνική πλευρά του YouTube. Όμως, όσο κι αν ήλπιζα ότι θα έβρισκε ανταπόκριση το εγχείρημα αυτό, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσε να πάρει τόσο μεγάλη έκταση και ότι θα το αγαπούσατε τόσο πολύ.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ανέβασμα του πρώτου εκείνου βίντεο, το κανάλι περιέχει πλέον 59 βίντεο! Οι συνδρομητές ξεπέρασαν τους 197.000 και τα βίντεο πλησιάζουν αθροιστικά τις 16 εκατομμύρια προβολές. Μάλιστα, η συνολική διάρκεια των βίντεο που έχουν δημοσιευτεί ξεπερνά τις 22,5 ώρες!

Τι συνέβη κατά την 4η χρονιά του «Astronio»;

  • Δημοσιεύτηκαν συνολικά 14 νέα βίντεο. Τα πιο δημοφιλή βίντεο της χρονιάς ήταν «Το πρώτο Αστρόπλοιο της ανθρωπότητας» και «Η υπόθεση της προσομοίωσης».
  • Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Προς τ’ άστρα» (Δεκέμβρης 2020), ένα έργο για το οποίο εργάστηκα πολύ σκληρά και παρουσιάζει τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Αστροφυσικής. Κατά μια έννοια είναι το «αδερφάκι» του καναλιού, μιας και ο τρόπος εξήγησης των φαινομένων είναι αντίστοιχος. Αποτελεί, δηλαδή, μια εισαγωγή στον όμορφο κόσμο του διαστήματος, η οποία συνοδεύεται από πάνω από 100 εικόνες και πίνακες.
  • Δημιουργήθηκε server στο Discord (φθινόπωρο ’20), ο οποίος ξεπέρασε τα 7.500 μέλη! Μάλιστα είναι πλέον partner (συνεργάτης) του Discord και αποτελεί ανοιχτή κοινότητα. Στον server θα βρείτε εξαιρετικές διαστημικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα μια εφαρμογή μέσω της οποίας χειρίζεστε ραδιοτηλεσκόπιο, εφαρμογές για τον υπολογισμό τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών στον Γαλαξία και εφαρμογές που συνδέονται με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για ανάκτηση φωτογραφιών σε πραγματικό χρόνο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μπορείτε να κουβεντιάσετε ζωντανά με άλλους ανθρώπους που τους ενθουσιάζει η Αστροφυσική. Τέλος, οι υποστηρικτές του καναλιού έχουν το δικό τους αποκλειστικό κανάλι συζητήσεων και συνομιλιών.
  • Στο Instagram (46.500 followers) πραγματοποιήθηκαν δεκάδες κουίζ πάνω στα επεισόδια και αρκετές δραστηριότητες αλλά και giveaway (δώρα στο κοινό). Ξεχωρίζω τις φετινές Αστρομουσικές, όπου οι φίλοι του καναλιού έπαιξαν τα μουσικά τους όργανα και τραγούδησαν, πάντα με θέμα το διάστημα, αλλά και τις Αστροζωγραφιές, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε διαστημικά έργα τέχνης!
  • Στο Facebook (51.300 ακόλουθοι) και στο Twitter (4.000 ακόλουθοι) έγιναν δεκάδες δημοσιεύσεις κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο σχετικά με επιστημονικά νέα και σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής.

Κατά τη χρονιά αυτή ίσως η σημαντικότερη στιγμή ήταν η συνέντευξη με τον διεθνώς αναγνωρισμένο φυσικό Δρα Δημήτρη Νανόπουλο, η οποία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά τιμητικό γεγονός για το κανάλι. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μεγάλες στιγμές μαζί, όπως την πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση της SpaceX και την εκτόξευση του Atlas V με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι ενώ έχω κάνει τόσα και τόσα βίντεο και ομιλίες για το διάστημα, ακόμα νιώθω την ίδια συγκίνηση και δέος όταν φτιάχνω ένα βίντεο για τα συναρπαστικά θέματα της Αστροφυσικής. Πώς να μη συγκινηθείς όταν βλέπεις με τέτοια καθαρότητα την προσεδάφιση του Perseverance σε έναν άλλο κόσμο; Πώς να κρύψεις τον ενθουσιασμό σου όταν βλέπεις να ετοιμάζεται το φιλόδοξο Starship και όταν διαβάζεις ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της NASA μέσα στην επόμενη πενταετία ο άνθρωπος θα βρίσκεται και πάλι στη Σελήνη; Πώς να κρύψεις την ανυπομονησία σου όταν γνωρίζεις ότι σε μερικούς μήνες θα απογειωθεί το James Webb Telescope και θα ανοίξει το μεγαλύτερο παράθυρο στο Σύμπαν που έχουμε ανοίξει ποτέ! Ήδη από τα πρώτα βίντεο του 2017 έλεγα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα πάρουμε απαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που είχαμε ποτέ ως ανθρωπότητα και χαίρομαι πολύ που κάθε μέρα που περνά μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε αυτές τις απαντήσεις.

Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν στηρίξει το κανάλι. Σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σχόλιά σας, για τα likes και για τη διάδοση των βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η αγάπη που δείχνετε για το κανάλι και για την Αστροφυσική μού δίνει δύναμη να συνεχίζω. Οφείλω, όμως, ένα ξεχωριστό μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους υποστηρικτές του καναλιού που, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, υποστηρίζουν το κανάλι από το υστέρημά τους. Χωρίς τη διαρκή βοήθεια όλων εσάς, θα ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να συνεχίζω 4 χρόνια μετά με την ίδια λαχτάρα και όρεξη. Ελπίζω να μοιραστούμε μαζί πολλές ακόμα θριαμβευτικές στιγμές της ανθρωπότητας.

Υ.Γ.1. Επειδή πλέον τα βίντεο είναι πολλά και είναι εύκολο καμιά φορά να χαθούν μέσα στο θορυβώδες περιβάλλον του YouTube, να θυμάστε ότι μπορείτε να τα βρείτε όλα πολύ εύκολα εδώ: https://www.astronio.gr/video

Υ.Γ.2. Έχετε όρεξη για 22ωρο μαραθώνιο Astronio; Σε αυτό το Playlist συμπεριλαμβάνω όλα τα βίντεο του καναλιού (πλην των trailers): https://www.youtube.com/watch?v=sPU4KDnAdso&list=PLjTkMlGEe9HwPfPTd_CqFyIJejqHGAW2O

Comments are closed.