Έκτακτα νέα: η πρώτη φωτογράφηση δύο πλανητών γύρω από αστέρα σαν τον Ήλιο

Έκτακτα αστρονομικά νέα! Για πρώτη φορά φωτογραφήθηκαν δύο πλανήτες γύρω από αστέρα σαν τον Ήλιο μας! Το συγκεκριμένο πλανητικό σύστημα είναι το σύστημα TYC 8998-760-1, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από εμάς. Ο αστέρας είναι ίδιου τύπου με τον Ήλιο, αλλά σε πολύ προγενέστερο στάδιο εξέλιξης μιας και η ηλικία του είναι μόλις 17 εκατομμύρια έτη. Οι πλανήτες είναι αέριοι γίγαντες -όπως ο Δίας και ο Κρόνος- στις υπερβολικά μεγάλες αποστάσεις των 160 και 320 αστρονομικών μονάδων από το μητρικό τους άστρο αντίστοιχα.

Παρόλο που έχουμε ανακαλύψει πάρα πολλούς εξωπλανήτες, είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχουμε καταφέρει να φωτογραφήσουμε απευθείας πλανητικά συστήματα. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, διότι αποτελεί την πρώτη φορά που φωτογραφίζουμε δύο πλανήτες γύρω από έναν άστρο σαν τον Ήλιο. Η μέθοδος της απευθείας φωτογράφησης εξωπλανητών μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε πλανήτες που δεν θα ήταν δυνατό να τους ανακαλύψουμε με άλλον τρόπο, διότι δεν απαιτείται να βλέπουμε το σύστημα από το πλάι όπως στις μεθόδους των ακτινικών ταχυτήτων και των διαβάσεων. Στο μέλλον με την κατασκευή νέων τηλεσκοπίων (π.χ. ELT) θα έχουμε τη δυνατότητα να φωτογραφήσουμε απευθείας πλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Η φωτογράφηση του συστήματος πραγματοποιήθηκε από το ESO (Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο) με χρήση του τηλεσκοπίου VLT και του SPHERE, ενός οργάνου που αποκρύπτει το φως του μητρικού άστρου του συστήματος προκειμένου να αποκαλυφθούν πλανήτες γύρω του. Στον ουράνιο θόλο, βρίσκεται κοντά στον Σταυρό του Νότου και τον Κένταυρο, αστερισμούς που είναι ορατοί από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Η θέση του αστέρα υποδεικνύεται από τον κόκκινο κύκλο

Η θέση του αστέρα υποδεικνύεται από τον κόκκινο κύκλο

Το πρωτότυπο paper: https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/aba27e

Comments are closed.