Το κανάλι Astronio γίνεται τριών ετών!

Το κανάλι «Astronio» σήμερα γίνεται τριών ετών! Μοιάζει σαν χθες, κι όμως, πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια από την πρώτη μας απογείωση. Ήταν 1 Μαΐου του 2017 όταν πάτησα το κουμπί «δημοσίευση» για πρώτη φορά και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς τον πλανήτη Δία.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προετοιμασία είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα. Είχα περάσει ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας τεχνικά κείμενα, για τη βιντεοσκόπηση, για τα φώτα, για την ηχοληψία και για την επεξεργασία των βίντεο. Και σε όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μια πολύ μεγάλη αίσθηση αβεβαιότητας. Εξάλλου, ήταν μια εποχή που στο ελληνικό YouTube υπήρχαν ελάχιστα πράγματα για την επιστήμη, και ακόμα και αυτά είχαν ελάχιστες προβολές.

Τελικά μετά από αρκετές πρακτικές δυσκολίες αποφάσισα να γράψω 10 κείμενα, να τα βιντεοσκοπήσω, να τα ανεβάσω κι ας μην τα δει κανείς. Στη χειρότερη, θα είχα καταφέρει να μοιραστώ στο διαδίκτυο κάποια από τα θέματα της αστροφυσικής που με ενθουσιάζουν περισσότερο, όπως είναι η ανακάλυψη εξωπλανητών, η αστροβιολογία και οι γιγάντιες διαστημικές κλίμακες. Θα είχα κάνει την προσπάθειά μου, ακόμα κι αν δεν πήγαινε καλά. Και η προσπάθεια αυτή θα τελείωνε με το επεισόδιο «τα καλύτερα προγράμματα αστρονομίας» ώστε να δώσω στους λίγους ανθρώπους που θα ενδιαφέρονταν τα εργαλεία για να εξερευνούν μόνοι τους το διάστημα.

Ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκε αυτό το σενάριο. Διότι, σήμερα, τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του, το κανάλι έχει πλέον 45 βίντεο, 152.000 φίλους και πάνω από 9,5 εκατομμύρια προβολές.

Τι έγινε, λοιπόν, στο τρίτο έτος ζωής του καναλιού; Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:
►Δημοσιεύτηκαν 13 νέα βίντεο
►Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4.900.000 προβολές
►Γράφτηκαν 50.000 νέοι συνδρομητές
►Δημοφιλέστερο επεισόδιο: Όταν “ανακαλύψαμε” εξωγήινους
►Αριθμοί στα Social Media:
-Facebook: 29.120 followers
-Instagram: 28.120 followers
-Twitter: 2.270 followers

Μεταξύ των βίντεο αυτής της χρονιάς ήταν φυσικά και η κορυφαία στιγμή του καναλιού, δηλαδή η συνέντευξη με τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό Neil deGrasse Tyson, μια μοναδική στιγμή για τα ελληνικά δεδομένα. Επίσης, ξεχωρίζω την πολύ συγκινητική συζήτηση με τον σπουδαίο δάσκαλο της επικοινωνίας της επιστήμης, Διονύση Σιμόπουλο, σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Θέλω, να ευχαριστήσω όλους εσάς που έχετε στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο αυτήν την προσπάθεια. Αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα ξεχωριστό “ευχαριστώ” σε εσάς που ήσασταν εκεί σχεδόν από την αρχή, από το καλοκαίρι του ’17. Τα ενθαρρυντικά σχόλια και τα μηνύματά σας μου έδωσαν την ώθηση που χρειαζόμουν για να συνεχίσω. Και πραγματικά, αισθάνομαι ότι έχουμε ταξιδέψει μαζί αυτά τα τρία χρόνια.

Τέλος, θέλω εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους υποστηρικτές του καναλιού, δίχως την πολύτιμη βοήθεια των οποίων, δύσκολα θα συνέχιζε αυτή η προσπάθεια.

Να είστε όλοι καλά, να ταξιδεύουμε μαζί!

Παύλος Καστανάς
01/05/2020

Comments are closed.