Παύλος Καστανάς

Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου να συστηθώ! Ονομάζομαι Παύλος Καστανάς και γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα. Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανα μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary, University of London) όπου και αρίστευσα. Ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια με την εκπαίδευση, τόσο με την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως συνεργάτης-λέκτορας του Πανεπιστημίου του Derby διδάσκοντας προπτυχιακά μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική, Μαθηματικά, Μηχανική Ρευστών, Θερμοδυναμική) αλλά και με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής Φυσικής-Χημείας. Το φθινόπωρο του 2018 σχεδίασα και δίδαξα μια σειρά μαθημάτων αστρονομίας για παιδιά σε κέντρο εκπαίδευσης στην Αθήνα, ενώ λίγους μήνες αργότερα εγκαινίασα τα Astronio Bar Quiz, βραδιές αστρονομίας και παιχνιδιού σε μπαρ της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας. Το φθινόπωρο του 2019 είχα την τιμή να βραβευτώ με το βραβείο επικοινωνίας της επιστήμης ΕΠΙ2.

Εκτός από τη διδασκαλία έχω ασχοληθεί με την επιστημονική επιμέλεια παιδικών επιστημονικών βιβλίων, τη μουσική, τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και τον σχεδιασμό εφαρμογών.

Στα πλαίσια της επικοινωνίας της επιστήμης έχω πραγματοποιήσει ομιλίες στο TEDx του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Athens Science Festival, στο Mediterranean College, στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και αλλού.

Δημιούργησα το κανάλι Astronio τον Μάιο του 2017 με σκοπό να φέρω την αστρονομία και τις θετικές επιστήμες πιο κοντά στο ελληνικό κοινό. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Ωστόσο, με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα τεράστιο μέρος του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κοινού έχει πλήρη άγνοια για τον νέο λαμπρό κόσμο που αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια μας.

Θεωρώ ότι ένας από τους βασικούς στόχους όσων ασχολούνται με την επικοινωνία της επιστήμης θα πρέπει να είναι να δείξουν στον κόσμο τη μεγάλη αλήθεια για τη θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν: η Γη είναι το μικροσκοπικό μας σπίτι μέσα σε ένα αδιανόητα γιγάντιο σύμπαν και η ενότητα της ανθρωπότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και εξέλιξή της. Η επιστήμη δείχνει τον δρόμο, αρκεί να έχουμε το θάρρος και τον ενθουσιασμό να τον ακολουθήσουμε.

Ελπίζω το κανάλι αυτό να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα της επικοινωνίας της επιστήμης και να επιτρέψει να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι την ομορφιά των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα της Αστροφυσικής.

Καλή θέαση,

Παύλος Καστανάς

Comments are closed.