Σήμερα το κανάλι “Astronio” συμπληρώνει δύο χρόνια ύπαρξης! Ήταν 1 Μαΐου του 2017 όταν ανέβηκε το πρώτο επεισόδιο του καναλιού. Το επεισόδιο αυτό αφορούσε τον πλανήτη Δία και άρχιζε με τη φράση “Ξεκινώντας το ταξίδι μας από τη Γη…”
Το ταξίδι αυτό φυσικά συνεχίστηκε, μας πήγε σε δεκάδες συναρπαστικά μέρη του σύμπαντος και γνωρίσαμε μαζί πολλά εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα.
Η προετοιμασία, ωστόσο, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ξεκίνησα να μελετάω και να μαθαίνω τα τεχνικά θέματα: κάμερα, φώτα, green screen, ηχοληψία και επεξεργασία βίντεο. Παράλληλα ξεκίνησα να γράφω τα κείμενα για τα πρώτα 10 βίντεο. Οι πρώτες βιντεοσκοπήσεις ήταν υπερβολικά δύσκολες διότι εμφανίστηκαν δεκάδες προβλήματα που δεν τα είχα φανταστεί. Δεν το λέω συχνά, αλλά μέσα στους μήνες της προετοιμασίας υπήρξαν στιγμές που στιγμιαία σκέφτηκα να παρατήσω την προσπάθεια. Εξάλλου, ποιος θα έβλεπε ένα κανάλι αστρονομίας πέρα από μερικούς λάτρεις του αντικειμένου; Άξιζε άραγε όλη αυτή η ταλαιπωρία, το κόστος του εξοπλισμού, οι ατέλειωτοι πειραματισμοί, η μετατροπή του σαλονιού μου σε …κινηματογραφικό studio και οι μεταμεσονύχτιες βιντεοσκοπήσεις; Τελικά έλαβα την απόφαση να προχωρήσω χωρίς να ξέρω αν θα δει ποτέ κανείς τα βίντεο. Ακόμα και στα πιο αισιόδοξα σενάρια που είχα στο μυαλό μου όμως, ποτέ δεν είχα φανταστεί αυτήν την τεράστια ανταπόκριση. Και για αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω. Μοιραστήκατε το κανάλι στα social media και το διαδώσατε από στόμα σε στόμα με ρυθμούς ρεκόρ για κανάλι στην Ελλάδα, πόσο μάλλον για επιστημονικό κανάλι.
Το κανάλι με αριθμούς
Ας δούμε το κανάλι “Astronio” με αριθμούς, μέχρι και σήμερα 01/05/2019:
► Αριθμός βίντεο: 32
► Αριθμός συνδρομητών: 101.425
► Συνολικές προβολές: 4.822.969
► Τα τρία δημοφιλέστερα βίντεο:
α. Το παράδοξο του Fermi: γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους; (492.000 προβολές)
β. Γιατί δεν ισχύει η αστρολογία; (305.000 προβολές)
γ. Μαύρες τρύπες και σχετικότητα (270.000 προβολές)
►Social Media:
Facebook: 18.683 followers
Instagram: 15.055 followers
Twitter: 819 followers
Ηλικίες θεατών:
Τι άλλαξε αυτήν τη χρονιά (01/05/2018-01/05/2019);
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς βγήκαν 13 νέα βίντεο και εγκαινιάστηκαν οι σειρές “Astronio Live” και “Διαστημικά νέα” . Εκτός όμως από το YouTube, πραγματοποιήθηκαν πολλές ακόμα δράσεις σχετικές με την επικοινωνία της επιστήμης.
Μερικές από αυτές ήταν:
-Η ομιλία μου στο TEDx του Πολυτεχνείου Κρήτης (Μάιος 2018)
-Η εκδήλωση και ομιλία που οργανώσαμε μαζί με τα κανάλια Καθημερινή Φυσική και The Mad Sc1ent1st στο ΑΠΘ (Ιούνιος 2018)
-Η κατασκευή της ιστοσελίδας Astronio.gr και η δημιουργία μιας σελίδας που συγκεντρώνει όλα τα ελληνικά επιστημονικά κανάλια (Ιούλιος 2018)
-Η συμμετοχή στη Digital Expo 2018 (Σεπτέμβριος 2018)
-Η επιμέλεια και διδασκαλία εισαγωγικού μαθήματος αστρονομίας για παιδιά στο Steam Center (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018)
-Η επιστημονική επιμέλεια παιδικών αστρονομικών βιβλίων [υπό έκδοση] (Νοέμβρης 2018-Φεβρουάριος 2019)
-Η οργάνωση και παρουσίαση πολλών Astronio Bar Quiz, σε Αθήνα και Γιάννενα, ένα εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στο TEDx του Ε.Μ.Π. στην Αθήνα (Φεβρουάριος – Απρίλιος 2019)
-Η συμμετοχή σε 6 επεισόδια SciTalksGR
-Πολλές συνεντεύξεις που μπορείτε να διαβάσετε εδώ
-Διαγωνισμοί στο Instagram σχετικοί με αστρονομία και μουσική (#astromousikes), αστροφωτογραφία (#astroniochallenge), και ζωγραφιές σχετικές με την αστρονομία (#astrozografies)
Σας αφήνω με ένα αναμνηστικό στιγμιότυπο, να ‘στε όλοι καλά!